
آشنایی با انواع یخدانهای مسافرتی و ساختار آنها
یخدانهایی که برای سفر استفاده میشوند میتوانند یک کلمن ساده باشند و یا مشابه با محفظههای یخ قدیمی چارچوب بزرگتری داشته باشند. بنابراین اگر قصد سفر دارید میتوانید از هر وسیله عایقی که قابلیت حفظ دما و جلوگیری از تبادل گرمایی با محیط را دارد استفاده کنید.
یک سرد کننده یا یخدان از دیوار عایق پلاستیکی و فوم دار تشکیل شده است. اکثر یخدانهای مخصوص سفر پلاستیکی هستند تا علاوه بر سبکی بیشتر در اثر ضربه و جابجایی کمتر آسیب ببیند. البته یخدانهایی که برای سفر و کمپ استفاده میشوند چند تفاوت مهم با کلمنهای کوچکی که در منزل استفاده میشوند دارند:
- یخدانهای سفری ابعاد بزرگتر دارند و معمولا به صورت مربع و مستطیل تولید میشوند. بنابراین فضای بیشتری برای قرار دادن مواد غذایی قابل فساد دارند.
- یخدانهای مخصوص سفر معمولا بدنه مقاوم و سنگینتری دارند. برخی از مدلها با فلز و استیل پوشانده میشوند تا در برابر گرما و ضربه مقاومت بیشتری داشته باشند.
- یخدانهای سفری دستههای محکم و بیشتری دارند. درب برخی از یخدانهای سفری به شکل ضامنی قفل و باز و بسته میشود. بنابراین ساختاری شبیه به یک کیف یا سبد دارند.
- برخی از یخدانهای مخصوص سفر بر خلاف کلمنهای معمولی دارای طبقه بندی و تقسیم بندی هستند. این تقسیم بندی کمک میکند تا بتوانید مواد غذایی را از هم جدا کنید. مثلا لبنیات را جدا از مواد پروتئینی قرار دهید.
- یخدانها مشابه با کلمنها ممکن است یک شیر برای خروج شیرابه یا آب ناشی از ذوب شدن یخها داشته باشند؛ اما محل قرارگیری آنها مثل کلمنهای معمولی در دسترس نیست.
نحوه استفاده از انواع یخدان سفری
یخدانها با دو طراحی ساده و یا دارای طبقه بندی تولید میشوند. اولین گام پر کردن این فضا با مواد غذایی موردنظرتان با در نظر گرفتن چند نکته کاربردی زیر است:
- بهتر است مواد غذایی که در یخدان قرار میگیرند منجمد باشند. در غیر این صورت با ذوب شدن یخها ممکن است آب به سایر مواد غذایی نفوذ کرده و باعث افت کیفیت آنها شود. البته برخی از مواد نظیر نوشیدنیها یا غلات نیازی به منجمد شدن ندارند.
- کل مواد غذایی قبل از قرار گرفتن داخل یخدان باید بسته بندی مجزا و مناسبی داشته باشند. این موضوع برای غلات، نان و اغذیههای سرد نظیر ساندویچ مهمتر است؛ چون ممکن است شیرابه سایر بسته بندیهای منجمد شده به درون آنها نفوذ کند.
- کل فضای یخدان را با مواد غذایی پر نکنید. بهتر است دیوارهای عایق کمی از بستههای غذایی فاصله داشته باشند. توصیه میکنیم دو سوم فضای کل یخدان را با قرار دادن مواد غذایی مورد نظرتان پر کنید. یک سوم باقی مانده میتواند با مقداری یخ پر شود. ریختن یخ داخل یخدان به طول سفر و نوع مواد غذایی که قرار است جابجا شود بستگی دارد.
نکات کلیدی برای افزایش مدت زمان سرد نگهداری یخدان
یخدان برای مدت زمان طولانی میتواند سلامت و کیفیت مواد غذایی را حفظ کند. اما در این بین برخی از عوامل نظیر ذوب شدن بخشی از یخها این روند را تسریع میکند. بنابراین توصیه میکنیم شیرابه کف یخدان را چک و در صورت لزوم خالی کنید. برخی از یخدانها داری شیر آب مجزا برای خالی کردن شیرابه هستند. بنابراین نیازی نیست درب یخدان را به صورت مداوم باز و بسته کنید.
یکی دیگر از راهکارهای افزایش مدت زمان سرد نگهداری با یخدان استفاده از ظروف نگهداری مواد غذایی است. همانطور که میدانید ظرفیت مواد برای انجماد و ذوب متفاوت است. به محض ذوب شدن یکی از اجزا ممکن است این روند ادامه دار شود. از این رو توصیه میکنیم از ظروف پلاستیکی نگهدارنده مواد غذایی استفاده کنید.
فاکتورهایی که باید در خرید یخدان سفری بدانید
دعوت میکنیم قبل از انتخاب یخدانی که مناسب سفر و برنامههای طبیعت گردی شما باشد به چند نکته زیر دقت کنید:
- وزن یخدان مناسب سفر نسبت به کلمن معمولی بالاتر است؛ اما کلمن هم میتواند یخدان مناسبی برای سفر باشد. بنابراین بهتر است به وزن یخدان بدون قرار دادن مواد غذایی توجه کنید. پوشش دیواره استیل باعث بالا رفتن وزن کلی یخدان میشود.
- بهتر است یخدان دارای شیر تخلیه شیرابه باشند؛ چون باز و بسته کردن درب اصلی باعث بالا رفتن دمای یخدان و ذوب سریعتر یخها میشود.
- در صورتی که اینترنتی خرید میکنید حتما ابعاد واقعی و وزنش یخدان را بدون حضور آب و مواد غذایی بررسی کنید.
سخن آخر
یکی از ملزومات سفر و کمپینگ یخدان مسافرتی است. حتی اگر خیلی اهل سفر نباشید احتمالا به یخدان برای جابجایی مواد غذایی منجمد که نیازمند حفظ زنجیره سرد هستند نیاز پیدا میکنید. انواع یخدان مسافرتی از جنس پلی استر یا پلاستیک تولید میشوند و ممکن است روی آنها با ورق استیل یا پوشش پارچهای عایق شده باشد.
در هنگام خرید فاکتورهایی مثل مقاومت دسته، شیر تخلیه آب و در صورت لزوم تقسیم بندی داخلی را مد نظر قرار دهید.