
آشنایی با نان ساج و تاریخچه پخت آن
نان ساج ترکیب خاصی ندارد و معمولا مواد اولیه پخت آن از گذشته تا به حال با تمام انواع نان موجود در بازار مشابه بوده است؛ اما نحوه پخت این نان باعث شده تا اکثر افراد بر این موضوع اتفاق نظر داشته باشند که نان ساج خوشمزهتر از سایر نانهای سنتی ایرانی است.
ساج وسیلهای است که با آن انواع نان ساج را پخت میکنند. علت نامگذاری این نوع نان هم به همین دلیل است. نان ساج یک نان نازک، پهن و گرد است که روی ساج تهیه میشود و رنگ و بوی آن نیز به سبب روش پختی که دارد کمی متفاوت به نظر میرسد.
در گذشته استفاده از انواع بهترین ساج نان پزی خانگی به اندازه امروز رایج نبود. خیلی از عشایر استانهای غربی و شمال غربی کشور به سبب کوچ نشینی مداوم به تنور دسترسی نداشتند. همین نیاز باعث میشد تا به جای درست کردن تنور موقت انواع ساج را برای تهیه و پخت نان طراحی کنند.
آشنایی با انواع نان ساج پز برای مصارف خانگی
در گذشته انواع ساج بیشتر از نوع سفالی تهیه میشد. به مرور زمان مدلهای استیل جایگزین ساج سفالی شدند و اکنون شاهد انواع ساج چدنی هستیم که کیفیت بهتری را برای پخت نان ارائه میکنند. اما هر یک از مدلهای ساج نان پزی چه مزایایی نسبت به مدلهای پیشین خود دارند؟
انواع ساج نان پزی سفالی برای پخت محلی
کسانی که مایل هستند تمام تجهیزات و حال و هوای پخت سنتی نان ساج را حفظ کنند از مدلهای سفالی بیشتر استقبال میکنند. ساج سفالی ارتفاع زیادی ندارد و شبیه به یک زیر گلدانی روی زمین قرار میگیرد.
به نظر میرسد پخت نان ساج در این نوع محصولات نان ساج پزی لذت بخشتر و لذیذتر باشد. ضمن این که بر حسب تجربه مصرف کنندگان رنگ نانی که با مدلهای سفالی پخت میشود طلایی رنگ و زیباتر است.
نان ساج پزی استیل با شستشو آسانتر
به مرور زمان مدلهای استیل با وزن کمتر جایگزین ساجهای سفالی شدند. شستشو ساج استیل سادهتر است. ضمن این که به راحتی میتوانید در صورت چسبیدن بقایا خمیر آن را خراش دهید تا هیچ اثری از ذرات خمیر باقی نماند.
پخت روی ساج استیل ممکن است با چالشهایی مثل چسبیدن نان در صورت دیر جدا کردن آن همراه باشد. برای حل این مشکل معمولا مقداری روغن محلی را خمیر روی ساج قرار میدهند. این روغن علاوه بر این که از چسبیدن به سطح ساج جلوگیری میکند طعم نان را بهبود میبخشد.
ساجهای استیل از ورق گالوانیزه ضد زنگ و سبک تولید میشوند. اکثر افراد از مدلهای استیل برای سفر و کوهنوردی هم استفاده میکنند؛ چون سبک وزن هستند و مقاومت بالایی دارند. در بسیاری از اقامتگاههای بومگردی انواع ساج نان پزی استیل را میبینیم که سبک زندگی قدیمی و سنتی را برای بازدیدکنندگان تداعی میکنند.
مدلهای استیلی را به راحتی میتوانید به منبع گاز خانگی یا منبع گاز حمل و نقل وصل کنید و به این شکل از حرارت تنور، آتش یا هیزم بی نیاز شوید.
انواع ساج چدنی برای پخت سریعتر نان
در کنار مدلهای استیل شاهد تولید ساجهای چدنی مقاومی هستیم که خیلی از نقطه ضعف استیل در آنها برطرف شده است. ساج چدنی ظاهر مات و مقاومی دارد. در خیلی از مواقع میتوانید نان را به راحتی و بدون نگرانی بابت چسبیدن روی ساج چدنی قرار دهید؛ چون ماندگاری بالایی دارد.
نحوه استفاده از انواع نان ساج پزی
ساج را میتوانید روی آتش قرار دهید؛ اما اکثر بانوان در مصارف خانگی ساج را روی اجاق گاز قرار میدهند و بنابراین باید به سایز ساج و سازگاری آن با اجاق گاز خود دقت کنید.
بعد از قرار دادن ساج باید منتظر گرم شدن آن بمانید. مدلهای چدنی حرارت را سریعتر از استیل انتقال میدهند. قبل از این که ساج را گرم کنید باید چانههای مناسب خمیر را از قبل آماده کرده باشید. به محض گرم شدن ساج میتوانید خمیر را روی آن پهن کنید و لذت ببرید!
انواع ساج سفری همه کاره
خب ساج یکی از تجهیزات سفر است که آشپزی را بسیار دلچسب میکند. ساجها انواع و اقسام مختلفی دارند و برخی از آنها با پایه، مخصوص سفر ، کوهنوردی و کمپ تولید میشوند. ساجهای سفری به سبب ساختار خاصی که دارند نه فقط برای نان، بلکه برای پخت و تفت دادن انواع مواد غذایی استفاده میشوند. این نوع ساج را میتوانید به راحتی روی منقل و شعله آتش قرار دهید.
سخن آخر
انواع بهترین ساج نان پزی خانگی ابزاری مناسب پخت نان در منزل و تهیه غذا در طول سفر و کمپ هستند. ساجها از جنس آهن، چدن و آلومینیوم تولید میشوند و معمولا دسته دارند. برخی از ساجها طراحی خاصی برای سفر دارند. به این شکل که همراه با سه پایه و حتی تجهیزات جانبی برای قرارگیری کتری و ساج به صورت مستقیم روی شعله طراحی میشوند.