
چرا ظروف مسی برای آشپزی سالم پیشنهاد میشوند؟
استفاده از قابلمههای مسی بسیار متداول و فراگیر شده و سرو غذاها در این نوع ظروف از نظر زیبایی شناختی هم محبوب است. طوری که برخی از رستورانها این ظروف را از نظر سلامتی و زیبایی شناختی برای سرویس دهی انتخاب میکنند. اما واقعا استفاده از ظروف مسی برای سلامتی مفید است؟
توزیع یکپارچه حرارت در ظروف مسی
ظروف فلزی و آهنی که از گذشته استفاده میشدند یک مزیت بزرگ داشتند؛ گرم شدن نواحی مشخصی از ظروف به صورت ناگهانی که باعث میشد در صورت غفلت به سرعت مواد غذایی بسوزند و کیفیت غذا افت کند!
شاید در نگاه اول ظروف مسی که در بازار میبینید همین ویژگی منفی ظروف آهنی را داشته باشند. اما ظروف مسی در حقیقت به سبب خواص شیمیایی مس به کار رفته در آنها حرارت را به صورت یکنواخت پخش میکنند. این موضوع به سبب حساسیت بالای مس نسبت به حرارت و رسانایی بالا آن است.
ظروف مسی هم میتوانند نچسب باشند!
بر خلاف تصور بسیاری از افراد ظروف مسی با این که در زمره ظروف فلزی قرار میگیرند اما بدون استفاده از روکش خاصی چسبندگی کمتری ایجاد میکنند. علت این موضوع به سبب همین توزیع حرارتی یکنواختی است که در این قابلمهها صورت میگیرد. در واقع حذف نوسانات حرارتی هنگام پخت باعث میشود احتمال چسبندگی مواد غذایی به حداقل برسد.
طعم بهتر غذاها در انواع ظروف مسی
خیلی از مصرف کنندگان معتقدند مواد غذایی طبخ شده در قابلمههای مسی از طعم و مزه بهتری برخوردار هستند. اما این قضاوت درباره بهترین سرویس قابلمه تفلون یا مدلهای استیل وجود ندارد.
علت خوشمزهتر بودن غذاها در رسانایی بالای این قابلمهها است. بنابراین حرارت به خوبی به تمام بخشهای مواد غذایی منتقل میشوند و غذا به اصطلاح جا میافتد.
برخی از افراد معتقدند ظروف مسی در کنار ایجاد طعم و مزه بهتر میتوانند کمبود برخی از مواد معدنی در بدن نظیر مس را برطرف کنند. البته که این موضوع میتواند تا حدی درست باشد؛ اما در صورت وجود کمبود مس در بدن نباید تنها به مس آزاد شده در قابلمههای مسی در طول روند پخت و پز امیدوار باشید!
فاکتورهایی که در خرید قابلمه مسی باید بدانید
به سبب استقبال مصرف کنندگان انواع قابلمههای مسی در طرحهای متنوعی تولید میشوند و میتوانید فاکتورهای مختلف مثل ضخامت بدنه یا ظاهر آنها را خودتان انتخاب کنید. فاکتورهایی که در انتخاب سرویس قابلمه مسی میتوانند تعیین کننده باشند عبارتند از:
ضخامت بدنه انواع قابلمه مسی
در اکثر لوازم پخت و پز هر چقدر که بدنه محصول ضخیمتر باشد میتواند نشانگر کیفیت بالای تولید آن باشد. بنابراین هنگام خرید ضخامت بدنه و وزن نهایی محصول را به خوبی بررسی کنید.
از خرید مدلهایی که ضخامت بدنه آنها زیر ۱.۵ میلی متر است خودداری کنید. همین نازک بودن بدنه باعث میشود قیمت سرویس مسی پایینتر باشد؛ اما در خرید قابلمه مس نباید گول مدلهای ارزان قیمت را بخورید!
بهترین انتخاب برای مصارف خانگی محصولاتی با بدنه مسی به ضخامت ۲ تا ۲.۵ میلی متر است. ضخامت ۲.۵ میلیمتر بهترین کیفیت را در برابر حرارت دارد و از نظر زیبایی بدنه نیز مناسب است.
طراحی بدنه قابلمه مسی: ساده یا چکش کاری شده؟
انواع قابلمههای مسی با دو طرح ساده و چکش خورده عرضه میشوند. مدلهایی که چکش خورده باشند یعنی به صورت دستی تولید شدهاند. انتخاب این که بدنه ساده باشد یا به واسطه چکش دارای فرورفتگیهای تزئینی باشد بر عهده شما است. استفاده از هر دو مدل متداول است و گاهی ممکن است در سرویس قابلمه ترکیبی از طرحهای ساده و چکش خورده ببینید.
نکات کاربردی در نگهداری انواع قابلمههای مسی
- استفاده از ظروف مسی از جهت حفظ سلامتی بیش از هر نوع قابلمه و ظروف دیگری توصیه میشود. اما نگهداری این محصول حساستر از سایر قابلمهها است.
- درون ظروف مسی یک لایه قلع استفاده میشود. یکی از معایب ظروف مسی از بین رفتن همین لایه و کدر شدن سطح داخلی است که به مرور زمان ایجاد میشود. اگر در شستشو این ظروف از شویندههای خشن استفاده کنید باعث کاهش عمر محصول میشوید.
- ظروف مسی هر ۱۵ تا ۳۰ سال یک بار فرسوده میشوند. این فرسودگی مربوط به لایه داخلی است و بنابراین باید به صورت مرتب لایه را اصلاح و ترمیم کنید. توصیه میکنیم کف ظروف مسی از قاشق، چنگال و ابزارهای مشابه که باعث خط و خش میشوند استفاده نکنید.
- ظروف مسی به مرور زمان کدر میشوند؛ اما نیازی به تعویض این ظروف ندارید و میتوانید با انواع مواد اسیدی طبیعی نظیر آبلیمو یا سرکه آنها را شستشو دهید.
سخن آخر
ظروفی که پخت و پز را در آنها انجام میدهیم نقش مهمی در طعم و تامین سلامتی غذا دارند. رسانایی عنصر مس باعث میشود حرارت به بهترین شکل و به صورت یکنواخت در تمامی بخشهای مواد غذایی منتقل شود و همین موضوع باعث میشود کیفیت غذایی که در این ظروف طبخ میشود بهتر باشد.
شما از چه ظروفی برای آشپزی استفاده میکنید؟ تجربه استفاده از ظروف مسی را داشتهاید؟